De Beer (1888), Anton Tsjechov

Jelena rouwt. Met hart en ziel. En ze is van plan dat vol te houden tot aan haar dood, al was het maar om haar overleden overspelige echtgenoot te laten zien dat ze een beter wezen is dan hij. Maar dan komt er een schuldeiser langs. De man wil geld zien en besluit zich niet in te laten pakken door de emoties van de jonge rouwende weduwe.

Een woeste ontmoeting waarin woede en liefde naadloos in elkaar overlopen en de veranderlijkheid van de mens genadeloos wordt blootgelegd.

De Russische toneelschrijver Anton Tsjechov (19 januari 1860 – 15 juli 1904) wordt gezien als  meester van het tragikomische toneel. Hij verwierf wereldfaam met zijn korte verhalen en toneelstukken als De Meeuw, De Kersentuin, Oom Wanja en Drie Zusters. Tsjechov weet als geen ander kleinmenselijk leed en de grillen van een samenleving te verwoorden.

Cast
Spel:
– Randy Fokke;

– Martin Willem van Duijn;
– Leonoor Koster.

Creatives
– Regie: Hanneke Braam
– Braamtheater
Toneelschrijver Herman Heijermans stelde ooit al: “Ideeen, theorieen en wetten verouderen, worden achterhaald of zelfs verworpen, maar de mens zelf verandert nauwelijks. Gevoelens van haat, jaloezie en liefde zijn niet aan tijd gebonden.”Braamtheater toont door het spelen en delen van klassieke toneelteksten de tijdloosheid van het gevoelsleven van de mens. Ongeacht de omstandigheden en het tijdsgewricht zijn we allen mensen met harten die kloppen, met gedachten en gevoelens.Braamtheater laat daarnaast zien dat de kracht van theater niet per definitie gebonden is aan een podium en een groots decor: de eenakters en scènes worden met minimale middelen gespeeld op unieke locaties binnen een theater of daar buiten.